coduri de bare
(aproape)   TOTUL DESPRE CODURI DE BARE!

Code 39 Symbology

Code 39 (3 OF 9)

Codul de bare "Code 39" este folosit la scara larga in multe ramuri economice. El este definit de catre "American National Standards Institute" (ANSI), fiind cunoscut si sub denumirea de "USD-3" sau "3 of 9".

Setul de caractere ce pot fi codificate in codul de bare "Code 39" include cifrele de la zero la noua, literele mari de la A la Z si urmatoarele simboluri: spatiu, minus (-), plus (+), perioada (.), dolar ($), slash (/) si procent (%). Fiecare cod de bare contine caractere speciale ce marcheaza inceputul si sfarsitul acestuia.  Codul de bare poate avea teoretic orice dimensiune, dar practic nu este recomandat sa contina mai mult de 25 de caractere.

Fiecare caracter se codifica folosindu-se noua elemente: cinci linii si patru spatii. Dintre acestea, trei pot fi late si sase inguste. Caracterele sunt separate de un gap (spatiu) care are dimensiunea unei linii inguste. Raportul marimilor (latimii): latimea liniei inguste poate avea valori in intervalul 1.8 - 3.4. Codurile de bare cu o dimensiune a liniei inguste mai mica de 0.020 inci (0.508 mm) ar trebui sa aiba un raport de cel putin 2.5. Este recomandat un raport de 3.0. Fiecare cod de bare "Code 39" trebuie sa fie precedat si urmat de o zona libera cu dimensiunea egala sau mai mare decat latimea a 10 linii inguste.

Codul de bare "Code 39" nu necesita o suma de control, cu toate ca un digit de control modulo 43 poate fi adaugat pentru a spori integritatea datelor (aceasta metoda este folosita rar).  Codul de bare "Code 39" este cam singurul tip de cod de bare folosit in mod frecvent ce nu necesita o suma de control.  Aceasta proprietate este deosebit de utila in aplicatiile in care este incomod, dificil sau imposibil de facut calcule de fiecare data cand un cod de bare este imprimat.  De exemplu, atunci cand trebuie unite mai multe campuri este foarte greu de calculat o suma de control pentru campul ce contine informatia care va fi codificata cu ajutorul unui cod de bare.  Folosind codul de bare "Code 39" calculul unei sume de control nu este necesar; este necesar doar a se introduce un asterisk (*) inainte si dupa informatia ce trebuie codificata si a se printa campul folosind un font specific codului de bare "Code 39".

"Extended Code 39" (Code 39 extins)

"Code 39" extins a fost dezvoltat pentru a se furniza instrumentul necesar codificarii unor caractere aditionale care nu fac parte din setul de caractere al codului de bare "Code 39" (respectiv simboluri si litere mici).  Caracterele aditionale sunt codificate cu ajutorul unei perechi de caractere specifice lui "Code 39"; de exemplu, a mic (care nu face parte din setul standard de caractere al acestui cod de bare) poate fi codificat prin perechea de caractere '+A'. 
Apasati aici pentru mai multe detalii.

Sfaturi...

Codul de bare "Code 39" poate fi citit de cam toate cititoarele existente pe piata. Este folosit pe scara larga in aplicatiile "in-house"; adica in aplicatiile in care codurile de bare sunt folosite la aplicatii interne. Este de asemenea folosit in transferul de date dintre companii.

Atunci cand se proiecteaza un sistem, o tehnica recomandata pentru evitarea aparitiei erorilor este aceea de a include un caracter de inceput, cu rol de prefix, in fiecare cod de bare. De exemplu, numarul de identificare al produsului poate incepe cu caracterul "P" in timp ce cantitatile pot incepe cu un "Q". Daca operatorului i se solicita sa citeasca un anumit cod de bare, cititorul poate verifica prezenta caracterului prefix "P" si poate respinge valoarea citita daca nu gaseste acest caracter.

Informations provided by "Measurement Equipment Corporation".

www. ETICHETE .com www. ULTRAFACTOR .ro www. RIBOANE .ro