coduri de bare
(aproape)   TOTUL DESPRE CODURI DE BARE!
coduri de bare

O scurta introducere in domeniul codurilor de bare

     Iata cateva informatii care va vor introduce in domeniul codurilor de bare. Daca doriti detalii despre un anumit tip de cod de bare mergeti pe link-ul acesta tipuri de coduri de bare .
    Desemenea daca doritii alte informatii legate de acest domeniu, vom fi bucurosi sa va ajutam, doar trimiteti-ne un e-mail la office@ultrafactor.ro, sau sunati-ne la 021.310.57.30

Cum functioneaza un cod de bare?

    Fiecare caracter este reprezentat de o secventa de linii mai inguste sau mai groase.

coduri de bare

    Un cititor de coduri de bare foloseste un senzor optic pentru a converti codul de bare intr-un impuls electric pe masura ce fascicolul trece pe deasupra codului.  Apoi cititorul masoara grosimile relative alte liniilor si spatiilor intalnite, decodifica aceste secvente, le transforma inapoi in caractere si le transmite la computer sau la un terminal portabil.

coduri de bare     Fiecare tip de cod de bare incepe cu un caracter special de start si se termina cu un caracter special de stop. Aceste caractere ajuta cititorul sa detecteze codul de bare si sa-si dea seama daca este scanat de la cap la coada sau invers.

     Unele coduri de bare pot sa contina caractere de control pozitionate chiar inainte de caracterul de stop. Caracterul de control este calculat cand codul de bare este imprimat aplicandu-se o formula asupra caracterelor continute de codul de bare. Cititorul in momentul citirii aplica aceeasi formula si compara rezultatul cu caracterul de control. Daca cele doua valori nu sunt identice, cititorul presupune ca este ceva gresit si reia scanarea.

     Sunt cateva tipuri de coduri de bare, fiecare cu un format propriu de linii si spatii:

 • codul UPC folosit pentru produsele ambalate individual este un cod alfa-numeric;
 • codul Interleaved 2 of 5;
 • codul Code 39 include litere mari si cateva simboluri;
 • codul Code 128 include toate caracterele printabile si neprintabile ASCII.

  Ce este un cod de bare 2-D?

       Simbolurile bidimensionale sunt de obicei formatele patrate sau rectangulare care codeaza datele in doua dimensiuni.   Ele se impart in general in doua categorii:  'Stacked barcodes' sunt realizate printr-o suprapunere repetata si pot fi citite de cititoare de coduri de bare 2 D, speciale sau de unele cititoare CCD sau laser ajutate de un software special de decodificare.  'Matrix Codes' sunt construite pe o matrice 2-D; ele sunt de obicei mai compacte decat codurile "Stacked barcodes" si pot fi citite doar de cititoarele de coduri de bare 2-D. 
       Avantajul principal al codurilor de bare 2-D este posibilitatea de a coda o cantitate mare de informatii intr-un cod mic.  Limita de informatie codificata pentru codurile de bare unidimensionale depinde de mai multi factori, dar 20-25 de caractere este maximul; codurile de bare 2-D pot codifica de la 100 de caractere pana la 2000. 
       Cel mai cunoscut cod de bare 2-D este MaxiCode si este utilizat cel mai mult de serviciile postale.  Alte doua tipuri de coduri de bare mai raspandite sunt: PDF-417 si DataMatrix.

  De ce tip de cod de bare am nevoie ?

       Daca doriti sa utilizati codul de bare pentru o urmarire interna (gestiune) a produselor dvs. puteti sa folositi orice tip doriti, totul este sa va indeplineasca nevoile de codificare (numar de caractere, tip de caractere - numerice sau alfanumerice). Astfel, Code 39 sau Code 128 ar fi o alegere potrivita daca aveti o codificare alfanumerica. Daca folositi numai cifre la codificarea produselor, puteti utiliza si Interleaved 2 of 5
       Daca aveti de codificat o cantitate mare de date, va puteti orienta spre PDF-417.  Daca doriti sa codificati o cantitate mica de date intr-un cod foarte mic, optiunea ideala este DataMatrix.  In functie de cerintele aplicatiei pe care o utilizati puteti sa alegeti dintre codurile de bare prezentate mai sus.   In schimb daca doriti sa folositi codurile de bare ca si instrument, la comercializarea produsului atunci trebuie sa respectati niste standarde pentru ca produsul dvs sa poata fi identificat si sa nu se suprapuna peste alt produs aflat in unitatea unde se face comercializarea. 
       Daca doriti sa exportati produsul dvs. in USA, trebuie sa folositi coduri de bare in simbologia UPC-A, pentru restul tarilor, inclusiv ROMANIA, este valabila simbologia EAN-13


       Daca doriti ajutor la alegerea tipului de cod de bare ce se doreste a fi utilizat, nu ezitati sa ne contactati prin e-mail, sau la Tel/Fax 021.310.57.30

  Informations provided by "Measurement Equipment Corporation".

 • www. ETICHETE .com www. ULTRAFACTOR .ro www. RIBOANE .ro