coduri de bare
(aproape)   TOTUL DESPRE CODURI DE BARE!
Tehnologii de citire

Linkuri catre informatii din aceasta pagina
[ LED ] [ CCD ] [ Laser ] [ Captura de imagine ]


LED  
O singura dioda emitenta ilumineaza o mica parte dintr-un cod de bare si o fotocelula masoara cantitatea de lumina reflectata. Pe masura ce LED-ul si fotocelula se deplaseaza de-a lungul unui cod de bare, tiparul format din linii si si spatii este capturat si decodificat. In cazul unui cititor in forma de bagheta, lumina este concentrata de o biluta transparenta situata in varful cititorului; pentru a citi, user-ul trebuie sa treaca bagheta pe deasupra unui cod de bare. In general, varful cititorului in forma de bagheta trebuie sa atinga suprafetele imprimate cu coduri de bare. Cititoarele cu fanta (slot) arata ca cele pentru citirea cartilor de credit; in acest caz, LED-ul si fotocelula sunt fixe, citirea facandu-se la trecerea prin fanta a suprafetelor imprimate cu coduri de bare.

Atat timp cat operatorul poate deplasa cititorul de la un capat la altul al suprafetelor imprimate cu coduri de bare la o viteza constanta si fara a depasi locul imprimat cu coduri de bare, latimea maxima pentru orice coduri de bare este, teoretic, nelimitata.


ledthumb.gif (8838 bytes)

Click pentru a mari imaginea

Sus


CCD   
CCD vine de la Charge-Coupled Device; se refera la o singura linie de celule fotoelectrice pe un singur cip semiconductor. Spre deosebire de cazul unei singure celule fotoelectrice ce poate vedea doar o parte din codul de bare, un cititor CCD poate vedea intregul cod de bare dintr-o data. Codul de bare este iluminat de o linie de diode emitente incorporate in cititor.

Cititoarele CCD sunt disponibile si in modele bidimensionale; aceste tipuri de cititoare sunt asemenea unor camere de luat vederi in miniatura si pot captura o imagine bidimensionala (de forma unui patrat). Tipul acesta de cititor este adesea numit "Imager" si este folosit pentru citirea de coduri de bare bidimensionale ca "PDF-417", "Data Matrix" sau "Maxicode". Tinta formata din coduri de bare este iluminata de un grup de diode emitente.

Cititoarele CCD nu au nevoie sa intre in contact cu suprafetele imprimate cu coduri de bare, dar distanta de lucru este destul de limitata. Majoritatea acestor cititoare au distanta de lucru cuprinsa intre 6.35 mm si 25.4 mm; exista totusi cateva produse ce au o distanta de lucru un pic mai mare. Dimensiunea suprafetei pe care senzorul din cititor o poate citi limiteaza suprafata maxima pe care o pot avea suprafetele imprimate cu coduri de bare; daca acele coduri de bare sunt mai mari decat cititorul, atunci nu pot fi citite.


cititor coduri de bare ccd

Click pentru a mari imagineaSus


Laser  
Cititoarele laser folosesc un singur cap de citire mobil pentru a ilumina codul de bare si o singura celula fotoelectrica pentru a primi lumina reflectata. Majoritatea acestor cititoare balanseaza raza laser orizontal folosind o oglinda controlata electronic. Cititoarele laser sunt rapide si precise si pot deseori citi coduri de bare mai dense ce nu pot fi citite folosind celelalte tehnologii. Primul avantaj al unui cititor laser este distanta de lucru; deoarece raza laser diverge foarte putin in functie de distanta, cititoarele de acest tip au o distanta de lucru cuprinsa in intervalul 2.54 cm si 30.48 cm. Crescand puterea laserului si ascutind unghiul de balansare al razei, cititoarele speciale pot citi coduri de bare la distante apreciabile (9 - 12 m). Deoarece raza laser este balansata orizontal la un unghi fix, lungimea codului de bare ce poate fi citit creste odata cu distanta; daca un cod de bare este prea lat pentru raza laser, cititorul trebuie putin indepartat fata de codul de bare.

Cititoarele laser de coduri de bare bidimensionale balanseaza raza atat vertical cat si orizontal in acelasi timp, formand astfel un tipar de baleaj. Acest tip de cititor de coduri de bare este folosit pentru a citi coduri de bare tip "PDF-417".


cititor coduri de bare laser

Click pentru a mari imaginea

Cititoarele laser cu citire incrucisata foloses oglinzi pentru a crea o retea de raze de citire. Acest tip de cititor este folosit indeosebi in deosebi in magazine la casele de marcat avand avantajul ca atunci cand un cod de bare este trecut prin dreptul cititorului sansele ca una din raze sa-l citeasca sunt foarte mari; operatorul nu este nevoit sa pozitioneze cu precizie zona imprimata cu coduri de bare. Rezultatul: o operare mult mai rapida. O caracteristica a acestui tip de cititor este ca partea optica poate fi astfel proiectata incat, aparent, exista mai multe raze de citire ce sunt generate din puncte diferite ale cititorului (in fapt, totul se datoreaza oglinzilor; exista doar o raza laser). Acest lucru da cititorului posibilitatea de a citi si in zonele neexpuse direct catre cititor; cu cat este mai mare separarea dintre punctele de origine cu atat efectul descris anterior este mai puternic (cu atat creste si dimensiunea cititorului).

Unele cititoare de tipul celor descrise mai sus folosesc nu disc holografic rotativ in loc de oglinzi pentru a orienta razele laser. Acest tip de cititor este deseori montat deasupra transportoarelor cu banda pentru a citi coduri de bare de pe pachete. Cu un platou de dimensiuni mari, efectul generat de acest disc face posibila citirea de coduri de bare indiferent daca acestea se afla pe partea orientata spre cititor sau nu.SusCaptura de imagine    
Folosind soft special pentru decodificare, este posibila citirea de coduri de bare dintr-o imagine digitala ce a fost scanata cu un scaner clasic de documente. Acesta ar fi un proces foarte lent si ciudat de citire de coduri de bare, dar este excelent pentru aplicatiile in care documentele sunt scanate in calculator pentru arhivare; daca documentele se pot identifica printr-un cod de bare, softul de arhivare poate indexa automat imaginea documentului folosind datele din codurile de bare.

Informations provided by "Measurement Equipment Corporation".

www. ETICHETE .com www. ULTRAFACTOR .ro www. RIBOANE .ro