coduri de bare
(aproape)   TOTUL DESPRE CODURI DE BARE!

UPC-A Symbology

UPC-A

Coduri de bare "UPC-A" sunt folosite la la marcarea produselor ce sunt comercializate retail in SUA. Acest cod de bare identifica producatorul si respectivul produs pentru ca sistemul de la orice punct de vanzare (point of sale) sa poate gasi in mod automat pretul alocat. Codurile "UPC-A" si alocarea de numere de identificare pentru producatori sunt controlate in SUA de Uniform Code Council.

Simbologia "UPC-E" pentru produse cu dimensiuni reduse

Codul de bare UPC-E este un cod de bare comprimat special creat pentru a fi folosit pe produsele cu dimensiuni reduse.  Comprimarea se face prin eliminarea zerourilor din componenta respectivului cod de bare si reinserarea lor automata de catre cititor.  Doar coduri de bare ce contin zerouri pot folosi simbologia "UPC-E".  Uniform Code Council este foarte zgarcit in ceea ce priveste alocarea de numere de identificare pentru producatori care sa contina zerouri in plus; aceste numere sunt rezervate produselor ce au o justificata nevoie in folosirea simbologiei "UPC-E". 

Vanzatorii retail din SUA obligati sa poata citi coduri de bare EAN-13 pana in 2005

Uniform Code Council a anuntat ca 1 Ianuarie 2005 va fi data pana la care toate sistemele de citire de coduri de bare din SUA trebuie sa accepte la citire coduri de bare EAN-13 precum si UPC-A. Acest lucru va elimina nevoia producatorilor ce exporta bunuri in SUA si Canada de a-si eticheta produsele cu doua feluri de coduri de bare.

Majoritatea tipurilor de cititoare vandute incepand cu 1985 pot face diferenta intre aceste doua coduri de bare, asa ca partea de hardware nu va fi o problema. Problema care se pune este ca bazele de date cu produse folosite de vanzatorii retail vor trebui sa poata stoca 13 digiti pe produs pentru a se conforma standardului "EAN/UCC"; multe din bazele de date actuale pot stoca doar 11 digiti (sau 12 digiti daca cel de control este inclus). Pentru a preveni orice fel de confuzie ce ar putea apare intre un cod "UPC" existent si un cod EAN-13 alocat anterior este necesara folosirea tuturor celor 13 digiti ca o masura de siguranta. 

Producatorii existenti nu vor trebui sa obtina coduri noi sau sa-si refaca designul ambalajelor. Dupa data amintita, producatorii isi pot marca produsele exportate in SUA si Canada cu propriile coduri de bare "EAN-13"; nu va fi nevoie sa obtina un cod de bare "UPC" separat.

Structura pentru coduri de bare "UPC-A"

Aceste coduri de bare codifica 12 caractere numerice. Primul digit identifica sistemul numeric folosit:

  • 0: Coduri de bare "UPC" obisnuite
  • 1: Rezervate
  • 2: Produse cu greutate diferita marcate in magazin
  • 3: Coduri de bare pentru produse farmaceutice
  • 4: Fara restrictii de format, pentru uz in interiorul magazinelor la produse nealimentare
  • 5: Coduri de bare pentru taloane, cupoane sau bonuri de casa
  • 6: Rezervate
  • 7: Coduri de bare "UPC" obisnuite
  • 8: Rezervate
  • 9: Rezervate

Urmatorul grup format din 5 digiti identifica producatorul. Acest numar este alocat de catre Uniform Code Council (UCC). Urmatorii 5 digiti identifica un anume produs si sunt alocati de catre producator. Ultimul digit este digitul de control calculat Modulo 10.

Calculul digitului de control

Digitul de control se afla printr-un calcul Modulo 10.
1. Insumati valorile digitilor din pozitiile 1, 3, 5, 7, 9, si 11.
2. Inmultiti rezultatul cu 3.
3. Insumati valorile digitilor din pozitiile 2, 4, 6, 8, si 10.
4. Insumati rezultatele de la punctele 2 si 3.
5. Caracterul de control este cel mai mic numar care, atunci cand este adaugat rezultatului de la punctul 4, produce un multiplu de 10.

Exemplu: Fie urmatorul cod de bare = 01234567890
1. 0 + 2 + 4 + 6 + 8 + 0 = 20
2. 20 X 3 = 60
3. 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 25
4. 60 + 25 = 85
5. 85 + X = 90 (Urmatorul multiplu de 10), rezulta X = 5 (digit de control)

Coduri de bare suplimentare pentru publicatii periodice

Un cod de bare "UPC-A" poate fi suplimentat cu un cod de bare suplimentar alcatuit din 2 digiti pentru a indica numarul aparitiei respective. Publicatiile saptamanale sunt in general numerotate de la 1 la 52, cele bilunare de la 1 la 24, iar cele lunare de la 1 la 12. Iata un exemplu pentru aparitia cu numarul 3:

Inregistrari Audio si Video

Cod Inregistrari Audio  Video Recordings
0 n/a n/a
1 12" LP sau 12" single 12" CDV
2 CD, CD-ROM, CDI, VCD n/a
3 n/a      VHS
4 Caseta, Maxi-Caseta, Caseta Single n/a
5 DCC BETA
6 n/a Disc Laser
7 7" single n/a
8 MiniDisc Caseta cu banda de 8mm
9 DVD (toate formatele muzicale)  DVD videoclipuri

Companiilor ce se ocupa cu inregistrari audio si video le sunt alocate numere alcatuite din 6 cifre. Ultimul digit din identificatorul de companie este acelasi cu primul digit din numarul selectiei, si poate fi cerut in cererea catre Uniform Code Council. Urmatorii 4 digiti codifica restul din numarul selectiei. Al 11 lea digit indica tipul suportului pe care s-a facut inregistrarea; iata codurile recomandate deRIAA (www.riaa.org).

 

 

 

Informations provided by "Measurement Equipment Corporation".

www. ETICHETE .com www. ULTRAFACTOR .ro www. RIBOANE .ro